Checklist om je fiets gereed te maken voor de zomer

Fiets met mevrouw en kind in het park

Het mooie weer staat alweer voor de deur, tijd om weer naar buiten te gaan en lekker een stukje te fietsen. Heb jij je fiets gecheckt voordat je deze uit de schuur toverde? Wij geven je enkele tips om je fiets gereed te maken voor de zomer. Zo kun je onbezorgd op pad!

1.       Veel gebruikte onderdelen

Het is belangrijk om de veel gebruikte onderdelen goed te controleren voor je weer op pad gaat. Het gaat hierbij om de ketting, de tandwielen, de remmen en de kabels.

Ketting en tandwielen
Je ketting wordt vies door het fietsen, maak deze daarom schoon met kettingreiniger. Haal al het vuil tussen de schakels en de tandwielen weg.

Remmen
Controleer daarnaast of je remmen nog goed staan afgesteld. Je kunt dit zelf controleren door te testen of je fiets stroef remt of als je niet direct stil staat na het remmen. Is dit het geval dan moeten de remmen opnieuw worden afgesteld.

Kabels
Vergeet niet alle kabels te controleren. Door het veelvoudig gebruik kunnen kabels slijten. Niets is vervelender dan dat je kabel breekt op die zonnige fietsdag.

Vergeet ook niet om je bouten en moeren van je fiets goed aan te draaien.

2.       Banden

Je fiets heeft een tijdje stil gestaan. Kijk daarom of er geen scheurtjes zijn ontstaan in je buitenband en of deze nog genoeg profiel heeft. Je kunt dit eenvoudig controleren bij het oppompen van je banden.

3.       Verlichting

Het blijft nu langer licht ’s avonds, maar desondanks moet je verlichting het doen. Controleer of je voor- en achterlicht nog werken voor het geval je onverwacht toch in het donker thuiskomt.

4.       Fiets schoonmaken

Het is verstandig om je fiets af en toe eens helemaal schoon te maken. Je kunt het vuil met een zachte borstel van je fiets vegen en met een sopje kun je jouw fiets weer mooi laten glimmen. Let op: boen niet te hard, dan beschadig je de lak van de fiets.

Als je alles hebt gecontroleerd aan je fiets, hebben wij nog twee tips voor jou:

- Neem een setje regenkleding mee. We wonen in Nederland en je weet nooit of je uit het niets te maken krijgt met een regenbui.
- Neem een bandenreparatieset mee. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je goed voorbereid op pad.

Wij wensen iedereen een goed fietsseizoen!

Geef een reactie