Belangrijke eigenschappen van een stofzuiger

Welke eigenschappen zijn nu belangrijk bij het kiezen van een goede stofzuiger? Je wilt eigenlijk gewoon dat de stofzuiger zijn werk doet, daarvoor heb je de stofzuiger ten slotte gekocht. Of een stofzuiger het juiste werk levert, hangt af van een aantal eigenschappen van de stofzuiger. Wij hebben deze eigenschappen voor jou op een rijtje gezet.

Belangrijkste eigenschappen van een stofzuiger

Zuigkracht

Een van de belangrijkste eigenschappen van de stofzuiger is de zuigkracht. Het wil niet zeggen dat een stofzuiger met meer vermogen ook een betere zuigkracht heeft. Het beste kun je kijken naar de maximale zuigkracht van de stofzuiger. Deze vertelt je dat een hogere waarde ook betekend dat de stofzuiger een hogere zuigkracht heeft.

Zuigkracht van een stofzuiger op harde vloeren en op tapijt

Op het energielabel is terug te vinden wat de prestatieklasse van de zuigkracht is op harde vloeren (rechts onder) en op tapijt (links onder). De letter A is hierbij de hoogste prestatieklasse en geeft dus het beste resultaat. Vaak kun je de zuigkracht handmatig regelen, zodat de stofzuiger geschikt is voor elke ondergrond. Aan de zuigkracht icoontjes op het energielabel kun je dus zien of de stofzuiger geschikt is voor jouw huishouden.

Energielabel

Een tweede belangrijke eigenschap van de stofzuiger is hoe de stofzuiger zuinig omgaat met de energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw energierekening.  Op het energie label is te zien in welke klasse de stofzuiger zich bevindt. De meeste stofzuigers zitten tegenwoordig in de A klasse. Op het label kun daarnaast ook vaak zien hoeveel kWh de stofzuiger gemiddeld per jaar verbruikt. Hoe lager het getal hoe minder energie de stofzuiger verbruikt.

Energielabel KwH

Luchtfilters

Een derde belangrijke eigenschap van de stofzuiger zijn de filters. Als er mensen in huis wonen die last hebben van een allergie dan is het extra belangrijk om goed te stofzuigen. Je kunt bij de aankoop letten op het type luchtfilter dat de stofzuiger heeft. Een HEPA-filter zorgt ervoor dat ook de kleine stofdeeltjes worden vastgehouden in de stofzuiger, zodat de lucht in het huis schoner blijft.

Snoerlengte

Daarnaast heeft elke stofzuiger een verschillende snoerlengte. Loop je regelmatig tegen het probleem aan dat het snoer net te kort is om ook het laatste hoekje te stofzuigen? Dan is de snoerlengte een belangrijke eigenschap om op te letten.

Gewicht

Verder kan het gewicht ook een belangrijke factor spelen bij de aankoop van een stofzuiger. Heb je meerdere verdiepingen in je woning dan is het fijn als je de stofzuiger eenvoudig naar boven kan tillen.

Inhoud stofzak

Als laatste kan de inhoud van de stofzak bepalend zijn. Heb je een grote woning dat is het prettig als je veel kunt stofzuigen en niet telkens de stofzuigerzak moet vervangen. Een grote inhoud van de stofzak is dan prettig.

Met de kennis van al deze eigenschappen is het eenvoudiger om een stofzuiger uit te kiezen die geschikt is voor jouw situatie. Bekijk al onze stofzuigers online op www.fixxar.nl. Mocht het toch niet lukken om met deze uitleg een stofzuiger te kiezen, dan ben je altijd welkom in één van onze winkels (Raalte, Winterswijk, Zutphen). Onze medewerkers helpen je graag bij het kiezen van de juiste stofzuiger.

Geef een reactie