Wat kun je doen tegen mieren in je huis?

Als je één mier in je huis ziet, kun je ervan uit gaan dat er meer mieren zullen zijn. Dit komt doordat mieren een spoor achter laten dat gevolgd wordt door de andere mieren. Tijdens de zomermaanden hebben de mieren de neiging om actiever te zijn. Ze slaan alvast voedsel op ter voorbereiding op de winter. Wat kun je nu doen om mieren uit je huis te krijgen?

1.       Je huis schoonhouden

Je huis schoonhouden is de beste verdediging tegen mieren. Zorg dat er geen kruimels liggen en laat afval niet binnen, maar breng het gelijk naar de container. Laat ook geen glazen of borden met etensresten staan. Zorg dat alle zoetigheden goed zijn afgesloten. Als je dit goed doet, zet je al een grote stap in het buiten de deur houden van mieren.

2.       Verwijder de miersporen

Mieren laten een spoor achter dat ook door de andere mieren wordt gevolgd. De meeste mensen zullen als ze één mier zien erop gaan staan en de mieren uitschakelen. Dit lijkt misschien effectief, maar is zinloos. Mieren leven namelijk in kolonies. Een mierenspoor kun je verwijderen door met water of azijn te sprayen waar je de mieren hebt gezien.

3.       Verwijder de mierenkolonies

Hoe kun je die mieren nu goed bestrijden? Het is handig om eerst te weten wat mieren het lekkerst vinden. In de lente zullen dit voor zoetigheden zijn en in de zomer is dit eten dat een beetje vettig is. Gebruik dit als aas en de mieren zullen in je val trappen.

  • Mierenlokdoosjes. Zet het lokdoosje op een plek waar de mieren langs komen. De lokdoos bevat zoete lokstoffen die de mieren aantrekken. Zie je meer mieren na het plaatsen van het lokdoosje? Dat is goed! Meer mieren zullen zo besmet raken met het gif.
  • Mierenpoeder. Mierenpoeder kun je gebruiken voor binnen en buiten het huis. Strooi het mierenpoeder bij het nest of bij openingen waar veel mieren uitkomen. Gebruik je mierenpoeder buiten, houd er dan rekening mee dat dit weinig nut heeft als het regent. Mieren zullen de korrel meenemen naar hun kolonie, waardoor ook de rest van de mieren zullen sterven. Binnen enkele dagen ben je verwijderd van mieren. 
  • Mierenspray (HGX spray tegen mieren). De beste plek om de mierenspray te gebruiken is de mierenhoop zelf. Ongeveer 3 minuten sprayen, tot dat het oppervlak licht vochtig is. Daarnaast ook de looppaden van de mieren sprayen. Andere plekken waar mieren graag zitten zijn drempels, kieren en gaten. Denk daarnaast ook aan plekken waar je eten bewaard. Het voordeel van deze spray is dat het langdurig werkt en je niet iedere dag hoeft te sprayen. De spray niet gebruiken waar kleine kinderen of dieren kunnen komen.

Geef een reactie